zak software to manage hotel reservations

cristian@gradinavlahiia.ro | 0729.883.109 | Albastrelelor 24, Snagov  | Program Luni - Marti inchis & Miercuri - Duminica 12:00 PM - 22:00 PM

cristian@gradinavlahiia.ro | 0729.883.109 | Albastrelelor 24, Snagov

Povestea

Omul

Mă numesc Cristian Dumitrescu, iar Grădina Vlahiia este proiectul meu de suflet – un loc binecuvântat, hărăzit de Dumnezeu cu toate cele de trebuință unui trai în armonie cu natura. În această Grădină se împletesc toate firele vieții mele, de la valorile tradiționale românești, deprinse în Făgărașul copilăriei, la influențele culturale asimilate în Canada și Toscana.
 
 Atât aceste două melaeguri străine ce mi-au devenit acasă, cât și amintirile copilăriei, m-au învățat să apreciez dintotdeauna tihna unui rost simplu, inspirat de rânduiala pământului, dar și confortul ridicat la rang de artă, pasiunea pentru detaliu și satisfacția lucrului bine făcut, menit să reziste în timp, pentru a servi ca model generațiilor următoare.
 
Bucătăriile diverselor culturi experimentate în călătoriile mele prin lume, cu gusturi și combinații uneori exagerat de sofisticate, m-au învățat cât de important este să stăpânești noțiunile de bază ale varietății culinare. Aici, in Gradina Vlahiia, pot pune în practică această lecție, împărtășindu-le oaspeților mei toate micile secrete deprinse în prepararea mâncărurilor tradiționale pe care deseori le gătesc cu drag – mâncăruri simple, pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.
 
Am copilărit într-un mic colț de rai, ocrotit de familie în gospodăria care nu ducea lipsă de nimic, a unei case săsești din Făgăraș. Tatăl meu era inginer agronom, iar bunicii – unul preot, celălalt judecător. Dealurile colindate de la o vârstă fragedă, ciobanii care își mânau oile fără grabă și meșteșugarii din diverse bresle care își vedeau de lucrul lor pe îndelete – toate aceste amintiri sunt și astăzi la fel de vii pentru mine.
 
M-am mutat la București în vremea adolescenței și am părăsit apoi România la 24 de ani. Vroiam să cunosc lumea şi aveam nevoie de o schimbare care să mă ajute să las în urmă restricțiile impuse de regimul politic de atunci. Am ajuns mai întâi în Italia, unde de-a lungul vieții m-am tot reîntors, mai cu seamă în Toscana, locul ideal pentru a cunoaște faimosul spirit renascentist, măreția sublimă a naturii și una din cele mai echilibrate gastronomii ale lumii.
 
M-am stabilit ulterior în Canada, unde am urmat o carieră de succes în domeniul proiectării pe calculator, sprijinit în mare măsură de educația solidă de care am avut parte în țară, prin studiile de arhitectură și instalații începute la București. Canada mi-a oferit posibilitatea de a lucra într-un domeniu revoluționar, încă din anii ’80, când proiectarea pe calculator se afla la începuturile sale, iar PC-ul încă nu apăruse pe piață. Am avut privilegiul de a activa în cadrul unei firme IT de top – IBM – și am colaborat cu alte companii redutabile precum General Electric, Thermos sau Westinghouse.
La întoarcerea în România am simțit nevoia să mă apropii de rădăcini. Am început să călătoresc, dornic să aflu cât mai multe despre meleagurile de poveste din amintirile bunicilor. Drumurile m-au purtat către fascinantul Maramureș, astăzi piatră de temelie și principală sursă de inspirație pentru Grădina Vlahiia. Atmosfera de pace și liniște sufletească a Țării Maramureșului mi-a amintit de Făgărașul copilăriei, dar și de împlinirea molcomă cunoscută pe dealurile însorite ale Toscanei.
 
Cele două locuri mi-au părut mereu că se aseamănă, cu lumina care le scaldă, la amiază și asfinţit, când munca de peste zi lasă loc cântecului, iar oamenii își îmbracă hainele primenite, de sărbătoare, pentru a se bucura de o masă pe cinste, alături de familie și prieteni.
 
Comunitățile lor de gospodari, care știu să își păstreze cu sfințenie obiceiurile transmise peste generații și care încă mai pun preț pe importanța unui simplu salut, reprezintă un model extrem de valoros pentru mine.

Sper din suflet să fi reușit să aduc în Grădina mea măcar puțin din lumile acelea binecuvântate de Dumnezeu.

Așezământul

Gândită că o oază de linişte şi normalitate în apropierea Bucureștiului, Grădina Vlahiia s-a extins pas cu pas, odată cu prima casă maramureșeană adusă din Ținutul Bârsanei ca amintire și semn de bun început. Construcția de lemn și-a lăsat amprenta asupra gospodăriei din jurul ei prin seriozitatea pusă pe șotii a motivelor populare din Valea Izei, reconstituite la Snagov până în cel mai mic detaliu. Au trecut mai bine de 20 de ani, iar peticul de pământ, menit inițial să asigure furajele necesare animalelor din ogradă, s-a transformat cu timpul într-un câmp de lucernă și diverse cereale, întins pe o suprafață de trei hectare. Câmpul a deprins apoi obiceiurile grădinăritului, pe măsură ce vila toscană, cu prestanța ei prietenoasă, și-a făcut apariția în strada Florilor. Exemplu de simplitate și rezistență, vila este rodul colaborării dintre două personalități de excepție, prieteni dragi mie: renumitul arhitect român Șerban Sturdza și Luciano Bazzari, maestru al arhitecturii toscane. Între timp am mai adus în Grădină încă o casă maramureșeană, apoi alte două, ce își așteaptă acum oaspeții. Alături de mine, de la începuturi, i-am avut pe Mihaela și Vasile Solcan, gospodari devotați și totodată fini ai mei, ce și-au întemeiat aici o familie ce a crescut odată cu Grădina.
 
Astăzi vajnicul bucovinean venit din Brodina și soția lui, pe cât de harnică, pe atât de entuziastă, îmi sunt nu doar ajutoare de nădejde, ci și parteneri de drum. Prieten al cailor și agricultor priceput, Vasile mi-a împărtășit nu doar experienta lui în domeniul creșterii animalelor, ci și o foarte prețioasă expertiză culinară, prin intermediul mamei sale, deținătoarea multor secrete ale fabuloaselor feluri de mâncare din Bucovina. Bucuria de a păstra vie tradiția a fost copleșitoare, îndemnurile și mulțumirea prietenilor care mi-au călcat pragul, la fel. Serile memorabile petrecute în Grădină alături de ei și de familie, împlinirea sufletească simțită aici, entuziasmul ajutoarelor de nădejde – toate m-au făcut să-mi doresc să le împărtășesc și altora rostul și frumusețea acestei ospitalități așezate. Grădina Vlahiia nu ar fi fost posibilă fără încurajările, vorbele de duh și sfaturile înţelepte venite din partea unor personalități precum Sever Frențiu, Șerban Sturdza sau Ștefan Câlţia. Le sunt profund recunoscător pentru inspirația oferită în realizarea acestui proiect. Va așteptăm în Grădină pentru a va bucura, în tihnă și cu voie bună, de farmecul unui stil de viață ferit de capriciile și agitația orașului.

Cartea de oaspeți

Mărturii

gradina vlahiia

 

ADRESA Albastrelelor 24, Snagov

EMAIL cristian@gradinavlahiia.ro

TELEFON 0729.883.109

PROGRAM Luni - Marti inchis & Miercuri-Duminica 12:00 PM - 22:00 PM

Hartă